perjantai 22. heinäkuuta 2011

Viikko 29: Muistihuone Nautelankoskella

Tiistaiaamulla museon pihaan ilmestyi keltainen työmaakoppi, jonka ulkoseiniä koristi jo kuluvan vuoden aikana tutuksi käyneet kulttuuripallot. Työmaakoppi toimii tämän kesän ajan Aurajokikokemusten muistelupaikkana. Muistihuone on osa ”Kerrottu ja koettu Turku” – hanketta ja se kiertää kesän aikana Varsinais-Suomessa antaen ihmisille mahdollisuuden tulla kertomaan kokemuksia, tarinoita ja muistoja Aurajoesta ja sen ympäristöstä. Kaikilla vauvasta vaariin on mahdollisuus käydä kertomassa muistojaan tai vaikka piirtämässä lempipaikkansa Aurajoenrannalta, muistot kaikilta vuosikymmeniltä ovat tervetulleita. Kokemuksia taltioimassa on kansatieteen opiskelijoita Turun yliopistosta. Muistihuone on uudenlainen tapa kerätä kansatieteellistä aineistoa analysoitavaksi. Muistoja voi kertoa joko paperille kirjoittaen tai suullisesti, opiskelijat haastattelevat ja kuuntelevat tarinoita oikein mielellään.

Muistihuoneessa on myös pieni Aurajokiaiheinen näyttely, joka esittelee hankkeen avulla tallennetuin muistoin ja valokuvin miten erilailla jokea on vuosikymmenien saatossa hyödynnetty ja kuinka erilaisia muistoja ihmisillä tuosta tutusta joesta onkaan. Jokilaakso on vuosikymmenien saatossa nähnyt tehtaita, lehmiä, lampaita ja jopa hyppytorneja. Moni on oppinut uimaan Aurajoessa järjestetyissä uimakouluissa. Toisaalta esille tuodaan myös uudemmat muistot joesta ja sen paljon puhutusta väristä. Muistihuone pyrkii tarkastelemaan ja keräämään tietoja ja muistoja Aurajoesta ja sen ympäristöstä monipuolisesti usean vuosikymmenen ajalta. Mahdollista on kertoa myös negatiivisia muistoja ja parannusehdotuksia, kokonaiskuva Aurajoesta ja sen ympärillä olevasta maailmasta syntyy vasta, kun aihetta on tarkasteltu monipuolisesti.

Joskus muistoja ja tarinoita voi kertoa kuvallisestikin. Muistihuoneesta löytyy myös paljon puuvärejä ja tyhjää piirustuspaperia, joille kukin voi piirtää lempipaikkansa tai muistonsa Aurajoesta. Yhteen nurkkaan onkin ripustettu näytteille lasten tekemiä piirustuksia. Muistihuoneessa työskentelevä korkeakouluharjoittelija on myös koonnut kustakin pysähdyspaikasta pienen infon kansioon. Kansiossa on esillä juuri sen alueen historiaa ja muistoja herättävien kohteiden kuvia. Liedon vanhan meijerirakennuskin on päässyt kansioon mukaan. Suullisen ja kirjallisen tiedon lisäksi Muistihuone vastaanottaa kuvia ja kirjallista materiaalia Aurajoesta ja sen ympärillä olleista tapahtumista taltioitavaksi hankkeen käyttöön. Muistelijalla on mahdollisuus saada näytille tuomansa valokuvat ja kirjallisuus takaisin kotiin vietäväksi, sillä materiaalin skannaus tutkimuskäyttöön on mahdollista.


Nuortenkaan ei kannata ujostella, sillä Muistihuonetta kiinnostavat myös opiskelijoiden kokemukset Akateemisesta Aurajokilaivuritutkinnosta sekä Suomen vanhimmasta kaupunkifestivaalista Down by the laiturista. Aurajoki toimi myös upeana miljöönä keväällä 2011 Mikko Koivun ja Teemu Lassilan tuodessa ”kundi” Turkuun näytille. Förillä joen ylittäneet maailmanmestarit lienevät tallentuneen tuhansien paikalla olleiden kameroille ja mieliin. Nautelankosken museon pihassa Muistihuone viipyy elokuun ensimmäiseen päivään saakka ja on avoinna päivittäin 10–12 ja 13–16.

Tekstin kirjoitti: museologian harjoittelija
Nautelankosken museo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti