perjantai 11. helmikuuta 2011

Vko 6: Painavia esineitä rullien päällä

Museossa joudutaan usein siirtelemään esineitä luetteloitavaksi, kuvattavaksi, näyttelyyn ja näyttelystä pois. Ja kun säilytystiloja järjestetään, siirrellään esineitä jatkuvasti paikasta toiseen.

Kevyitä esineitä pystyy kaksistaan nostelemaan, siirtämään ja kantamaan uusiin sijaintipaikkoihin. Pienimmät esineet saa siirrettyä yksinkin. Painavien ja varsinkin isojen esineiden siirtely on haastavampaa.

Museoesineitä siirrellään aina varovasti. Esineet voivat olla vanhoja ja hauraita, joten niiden liikuttelu vaatii erityiskohtelua. Kaikkia museoesineitä - uudempiakin - käsitellään niin, etteivät ne kärsi liikuttelusta ja saa pinta- tai muita vaurioita. Jotta tämä onnistuisi, tarvitaan liikutteluun apuvälineitä.

Hyväksi havaittu konsti vähäiseen liikutteluun on ujuttaa varovasti esineen alle matto. Kun esinettä tuetaan hyvin, voi mattoa varovasti vetää lattiaa pitkin. Näin saadaan esimerkiksi iso kaappi siirrettyä pienen matkan päähän.

Kun suurikokoisia esineitä pitää siirrellä enemmän, kannattaa maton tilalla käyttää rulla-alustoja. Alustoja myydään valmiinakin, mutta niitä pystyy myös itse askartelmaan esimerkiksi MDF-levystä ja irtopyöristä.

Kun rulla-alustoja laitetaan esineen alle, tarvitaan useampaa käsiparia. Mutta kun alustat on saatu tukevasti esineen molempiin päihin, pystyy kaksistaan helposti liikuttelemaan melkoisen painaviakin esineitä.

 








Nautelankosken museon esineiden säilytystiloissa on näin siirrelty esimerkiksi kaappeja, puhelinkeskuksia ja isoa sorvia. Edes takaisin. Ja vielä kerran paikasta toiseen.

Osa esineistä jää vakituisesti alustojen päälle. Silloin ne voidaan sijoittaa sellaisen hyllyn eteen, josta haetaan hyvin harvoin esineitä. Ja sitten kun hyllyn luokse pitäisi päästä, saa painavan esineen helposti työennettyä syrjään ja otettua sen takaa hyllystä tarvitsemansa museoesineen vaikkapa näyttelyyn.

Tekstin kirjoitti: museoamanuenssi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti