torstai 26. elokuuta 2010

Vko 34: Liedon Päivä ja Lieto-viikko

Pietarin avain Nautelankosken museon johtajalle


Kotiseutuyhdistys Lieto-Seura luovutti Liedon Päivänä 22.8.2010 Pietarin avaimen Nautelankosken museon johtajalle Leena Viskarille. Pietarin avain myönnettään perinteisesti kunnan nimikkopäivän pääjuhlassa kulttuuri- ja kotiseututyössä ansioituneelle lietolaiselle. Pietarin avain jaettiin tänä vuonna 28. kerran.

Avaimen luovuttanut Tenho Siljamäki kertoi Leena Viskarin valinnan perustuvan hänen monipuoliseen työhönsä Liedon paikallismuseossa. Viskarin johtama Nautelankosken museo tarjoaa kulttuuria kaikenikäisille.

Lauri Nautela sai Pietarin avaimen vuonna 1996 ja Nautelankoski-säätiön entinen puheenjohtaja Pertti Peltola vuonna 2006.



Ote Leena Viskarin kiitospuheesta:

Kun Tenho Siljamäki lähestyi minua tässä asiassa tuossa kevään korvalla niin minun piti oikein ruveta miettimään mitä tämä kotiseutu minulle merkitsee, mitä se on. Törmäsin sitten kesälukemistossani ruotsalaisen runoilijan ja kirjailijan Pär Lagerkvistin tekstiin:

Kerran kuulut niihin jotka elivät kauan sitten.
Maa muistaa sinut niin kuin se muistaa ruohon
ja metsät, maatuvat lehdet.
Niin kuin multa muistaa
ja niin kuin vuori muistaa tuulet.

Lagerkvist on tässä runossaan tavoittanut jotakin aivan oleellista. Menneiden - ja nykyisten - sukupolvien työ, tämä uurastus, näkyy meille ympäristössä, tottakai. Mutta myös kaikki ilot ja surut ja rakkaus ovat meille läsnä tässä fyysisessä maisemassa kuten myös meidän jokaisen omassa mentaalimaisemassamme. Ja se on sitten ehkä se kotiseutu.


Liedon Päivä Nautelankosken museossa

Liedon Päivää vietettiin Nautelankosken museossa monien aiempien vuosien tapaan avoimien ovien merkeissä. Päivän aikana oli vapaa pääsy Lauri Nautelan museon näyttelyihin Kivikauden pyyntimiehen jäljillä, Raha – kerätty ja kätketty sekä Elävä joki –dioraamaan. Myös kotiseutumusessa oli ovet avoinna. Tuvassa pääsi seuraamaan – ja halutessaan myös kokeilemaan – pienen Lieto-ryijyn valmistumista, kun museon kesätyöntekijä solmi nukkia kangaspuissa olevaan ryijyyn.




Kamjossa museon rakennuskonservaattori esitteli Piilukirves ja punamultaa –näyttelyä. Lähes kaikkien kävijöiden huomion kiinnitti puoliksi kunnostettu ikkuna ja siitä syntyikin monen kanssa keskustelua. Arkeologisilla kaivauksilla löydetty saunan tulisijan pohja sekä kaivauslöydöt ja –valokuvat aukesivat, kun niitä museovieraille tarkemmin selostettiin. Seinällä olevan vanhan myllärin saunan kuvan ja sen paikalle siirretyn saunan yhteys myös valkeni, kun kävijät vuoron perään kurkistivat kamjon ikkunasta ja näkivät vanhaa kuvaa muistuttavan nykytilanteen. Ahaa-elämys toistui päivän aikana monta kertaa.


 Hautausmaakierroksia Lieto-viikolla

Nautelankosken museon osuus Lieto-viikon ohjelmatarjonnassa on yhdessä Liedon seurakunnan kanssa järjestettävät hautausmaakierrokset. Kierroksia on kaksi erilaista ja kumpaakin järjestetään yksi aamupäivällä ja yksi illalla.

Liedon kirkon hautausmaalla pidettävässä Kulttuurihistoriaa kirkkomaalla –kierroksella tulevat tutuiksi kristillisten hautausmaiden yleinen kulttuurihistoria, Liedon hautausmaat (historia, sijainnit ja muistomerkit) sekä hautausmaiden hiljainen kieli. Hautausmaiden lisäksi opas kertoo Liedon kirkon rakentamisesta ja historiasta sekä kirkkorakennukseen liittyvästä symboliikasta. Kierroksen jälkeen halukkaat voivat osallistua kirkossa hartaushetkeen.

Muistolehdosta
Toisella hautausmaakierroksella on pitkä ja monimutkainen nimi: Viinamäestä Keisvuoreen – Pyhien paikkojen ulkoiset piirteet esihistoriasta nykypäivään eli kalmistoista evankelis-luterilaisiin hautausmaihin. Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että kierroksella lähdetään liikkeelle esihistoriasta, kivikaudesta, ja tullaan eri aikakausien ja hautausmaiden kautta nykypäivään. Kantavana ajatuksena kierroksella on vainajasta huolehtiminen: miten se on vuosisatojen ja –tuhansien saatossa muuttunut ja miltä ovat näyttäneet ne alueet, joissa ihminen on viimeisen leposijansa saanut. Kierroksella tutustutaan nimensä mukaisesti sekä vanhaan Viinamäen hautausmaahan että nykyisin käytössä olevaan Keisvuoren hautausmaahan.

Opas kertoo Keisvuoren muistolehdon käytöstä.











Lieto-viikko loppuu tulevana viikonloppuna Lasten kulttuuripäiviin ja Varsinais-Suomen museopäivään. Lasten kulttuuripäivillä on lapsiperheille suunnattua maksutonta ohjelmaa eri puolilla Lietoa. Nautelankosken museo osallistuu päiviin koordinoimalla niitä ja kokoamalla ohjelman sekä tiedottamalla tapahtumasta. Sunnuntaina lapsille ja lapsenmielisille on museossa tarjolla Myllytontun kierroksia. Muuten Varsinais-Suomen museopäivää vietetään Liedon Päivän tavoin avoimin ovin. Ohjelmassa on lisäksi punamultamaalin keittoa.



Tekstin kirjoitti: museoamanuessi
Nautelankosken museo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti